Abdij Bénédictine Maredret (Namen)

De gemeenschap werd opgericht door mevrouw Agnès de Hemptinne op 8 september 1893. Er waren 7 nonnen, opgeleid in de abdij van Sainte Cécile de Solesme, in Frankrijk. Madame Agnès was de eerste abdis en kreeg de naam moeder Cecilia. Ze nam actief deel aan de bouw en decoratie van de abdij, vooral de abdijkerk die erg mooi is.

De abdij werd gebouwd in neogotische stijl. De blauwe stenen zijn gewonnen uit de groeve die op het eigen landgoed ligt. Op het hoogtepunt van de gemeenschap waren er 99 nonnen die hier binnen de muren van de abdij baden, werkten en woonden volgens de regel van Sint Benedictus. Het motto is "Ora et labora": "bidden en werken". De zusters leven van eigen groente- en fruitoogsten. Hun waterbron schenkt hen elke dag het heerlijke water. 

De verlichtings- en drukwerkplaats, scriptorium, was goed ontwikkeld. Talloze werken zijn in het atelier gemaakt door de zusters. Moeder Abdis, Moeder Benedictus, is de enige die de traditie van verlichting voortzet. Een verlichtingsschool werd opgericht in 2003 en verwelkomt regelmatig mensen die verlichting (enlumineren) willen leren volgens de technieken van Maredret, gebaseerd op de verlichting van de Middeleeuwen.

De zusters leven in eenvoud. Ze verwelkomen met vreugde iedereen die op zoek is naar vrede en stilte, iedereen die zich afvraagt wat zijn religieuze roeping is, mensen die met hun willen bidden. tijdens hun diensten of specifieke gebedstijden, iedereen die een stop wil maken in zijn leven en rust in God vinden, groepen met een spirituele missie, stagiairs van de school van verlichting, stagiares van gregoriaanse gezangen, schoolgroepen als onderdeel van een retraite of getuigenis, jonge studenten en studenten die in alle rust willen studeren, mensen die zich willen verdiepen in de leer van Hildegard en hun gezondheid vanuit holistisch perspectief willen aanpakken.

https://www.accueil-abbaye-maredret.info/